fallback

Над 400 хотела се продават в Гърция

Хотелите се предимно малки и средни и се намират в туристическите райони на страната

15:27 | 07.04.10 г.

Над 400 хотела в Гърция, предимно малки и средни, са обявени за продажба заради икономическата криза, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Според данни от брокери на имоти и публикувани обяви собствениците на 406 хотела им търсят купувач.

Хотелите се намират в туристическите райони на страната като остров Родос, Корфу, Халкидики, Крит и Кос.

По-подробен анализ на данните сочи, че от 81 хотела за продажба в Йонийския регион 49 са на о. Корфу, 15 са на Закинтос, 12 на Кефалония и 5 на Левкада. По-големите хотели за продажба се намират предимно в района на столицата Атина.

Общата искана сума за хотелския бизнес достига 2,4 млрд. евро. Според източници от сектора обаче тя е много по-висока - около 5 млрд. евро, след като се добавят хотелите за продажба, които обаче не се рекламират.

С навлизането на гръцката икономика във втората й година на рецесия през 2010 приходите в туристическия сектор се считат за ключови за определянето на степента на забавяне.

Никос Ангелопулос, президент на асоциацията на гръцките туристически фирми (SETE), казва в интервю за вестника, че се очаква това лято посетителите на страната да похарчат по-малко от миналото, което ще понижи приходите в сектора.

“Глобалната икономическа криза и тенденцията от последните години при европейците да правят резервации късно създадоха неясна картина, при която няма много възможност за сигурни прогнози“, допълва той.

Същевременно спадът на туризма в Гърция през миналата година се оказа по-слаб от първоначалните опасения, стана ясно през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 05.09.22 г.
fallback