fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 29% спад през първото тримесечие

На годишна база обаче е отчетен ръст от 65%, средният обем за последните 4 тримесечия също се покачва

16:30 | 01.04.10 г.

Отразявайки сезонните тенденции, обемът инвестиции в бизнес имоти в Европа през първото тримесечие на годината бележи спад от 29% на тримесечна база до 16,3 млрд. евро. Въпреки това обаче обемът през първото тримесечие на 2010 г. е с 65% по-висок от отчетените 9,9 млрд. евро през същия период година по-рано, сочат данни на консултантската компания DTZ.

“Спадът на активността през тримесечието не е изненадващ предвид оживлението през четвъртото тримесечие на 2009, когато инвеститорите се втурнаха да разпределят капитала пред края на годината. Този сезонен модел е традиционна черта на европейските инвестиционни пазари на имоти. Всъщност средният обем през последните четири тримесечия се е повишил с 10% от 15,3 млрд. евро до 16,9 млрд. евро, което разкрива постепенното възстановяване на европейските пазари”, коментира Магали Мартън, директор проучвания за Европа и Близкия изток в компанията, цитирана от Property Magazine International.

Близо две трети от активността се формира от трите големи пазара на Великобритания, Германия и Франция, като делът на Германия се повишава, след като активността там е нараснала с 40% през тримесечието от 3,1 млрд. евро до 4,3 млрд. евро.

За разлика от нея, обемите са по-слаби във Великобритания (4 млрд. евро, спад от 56% на тримесечна база) и Франция (2,4 млрд. евро, тримесечен спад от 42%). На други места в Европа пазарът е много динамичен в скандинавските страни, където обемът нараства с 64% спрямо предходното тримесечие до 2,6 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:46 | 26.08.22 г.
fallback