fallback

Търсят се: Инвеститори за реновиране на палатите на Саддам Хюсеин

Планират да превърнат резиденциите на бившия иракски диктатор в туристически атракции

16:49 | 01.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Саддам Хюсеин превърна своите палати в пустинен рай, но сега родният му град търси инвеститори, които да превърнат резиденциите на покойния диктатор в туристическа Мека, пише Ройтерс.

Управниците на родния град на Садам Тикрит гледат на 76-те луксозни вили, разпрострени на стотици декари, като на потенциална златна мина за града, който изпитва сериозни финансови затруднения.

„Тези вили се нуждаят единствено от рехабилитация..., за да може цялата област да се превърне в чудесен туристически район”, казва Джевхер Хамад ал-Фахел, оглавяващ инвестиционната комисия на район Салахуддин, в който се намира Тикрит.

Луксозният комплекс, в който има изкуствени езера и овощни гради, включва 136 сгради и е разположен на територия от 400 хектара. Американските военни части го използват като база, преди да го предадат на иракските власти през ноември 2005 г.

Днес много от сградите с пясъчен цвят, някои от които имат кубета, кули и помещения изградени от мрамор, стоят безлюдни в близост до бреговете на р. Тигър и се рушат, пише изданието. Някои все пък са полуразрушени по време на окупацията на САЩ през 2003 г.

Губернаторът на Салахуддин Муташер Хюсеин Алави е заявил готовност да улесни чуждестранните инвестиции в комплекса, тъй като бюджетът на града е прекалено ограничен, за да реновира сградите и инфраструктурата в кратки срокове.

„Ирак се нуждае от огромни инвестиционни компании, тъй като пораженията, които бяха нанесени след 2003 г., бяха ужасни”, казва той.

Мнозинството от чуждестранните туристи в Ирак са мюсюлмански поклонници, които посещават светите места.

Броят на религиозните туристи в страната миналата година е 1,25 млн. души, което е над два пъти повече в сравнение с 2007 г. с намалението на случаите на насилие в страната.

Комплексът в Тикрит няма да е първата резиденция на Саддам, която ще бъде превърната в туристически обект. Резиденция в близост до историческия град Вавилон, на 100 км южно от Багдад, вече се превърна в предпочитано място от множество младоженци.

Около 160 от вилите на Саддам се намират в централен и южен Ирак, като само в Багдад са разположени 60 от тях. Тепърва ще бъде установяван броят на тези в северната част на страната, населена главно с кюрдско население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 08.09.22 г.
fallback