fallback

Топ имотите в Лондон с най-слабо поскъпване от близо година

Цените на луксозните имоти в британската столица са нараснали с около 20% спрямо дъното на пазара преди година

11:46 | 01.04.10 г.

Цените на луксозните жилищни имоти в Лондон отчетоха най-бавния си ръст от близо година през март, след като повече имоти са били предложени за продажба, а купувачите се въздържат от сделки преди парламентарните избори тази година, съобщават от местната агенция за имоти Knight Frank.

Къщите и апартаментите с цени над 1 млн. паунда са поскъпнали с 0,7% спрямо февруари, което е най-слабото месечно повишение от април 2009 г., сочат данните на компанията, която следи цените в престижни лондонски квартали.

„Ръстът на цените започва да се забавя заради по-голямото предлагане и леко отслабналото търсене. Балансът между купувачи и продавачи се изравни през последните месеци“, коментира Лиам Бейли, директор жилищни проучвания в компанията, цитиран от Bloomberg.

Цените на луксозните имоти са нараснали с около 20% спрямо дъното на пазара преди година през март 2009 г. Най-голямо увеличение за последните 12 месеца се регистрира при имотите на цена под 2,5 млн. паунда, които са поскъпнали с 23%.

Преди дни от друга местна компания в сектора - Savills Plc, отчетоха, че през първото тримесечие цените на луксозните жилища са нараснали с 3% спрямо предходното тримесечие. От компанията очакват цените на топ имотите да отбележат спад от 1% тази година, тъй като слабата икономика пресушава търсенето.

Миналата седмица финансовият министър Алистър Дарлинг обяви, че данъкът за прехвърляне на жилищни имоти на цена над 1 млн. паунда ще бъде увеличен до 5% от сегашните 4% от април 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 10.09.22 г.
fallback