fallback

Над половината от търговците у нас планират експанзия до 3 години

Над 60% от търговците предпочитат да наемат площи, интересът към моловете остава голям

10:47 | 01.04.10 г.

Значителна част от участвалите в проучване търговци у нас планират разширение на мрежата си в следващите две-три години – 45,87%, а други 11,75% предвиждат това да стане още тази година, сочи анкета на консултантската компания GVA Sollers Solutions. Над 32% планират експанзия до 5 години, а останалата част от респондентите – почти 10%, не предвиждат такава. Неблагоприятната икономическа обстановка и влошената покупателна способност на българите се посочва като основната причина, влияеща върху плановете им за развитие.

Анкетата е проведена в началото на 2010 г. с цел проучване на климата и нагласите на бизнеса в ритейл сектора. Участие са взели 147 търговци със сфера на дейност: храни и хранителни продукти, текстил и облекла,обувки, бяла и черна техника и други.

Над 45% от анкетираните имат между 5 и 10 търговски обекта на територията на страната, предимно разположени в големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора. Не е малък и делът на респондентите с над 10 обекта – почти 20%. Това се дължи на факта, че търговците предпочитат да отварят повече на брой обекти, но на по-малка площ.

Голям остава делът на ритейлърите, които предпочитат да наемат помещения на главните улици с голям човеко- и автопоток – почти 38%. Засилен остава и интересът към търговските центрове (молове) – над 36%.

Ритейлърите определят подходящата за тях локация главно по интензивност на човеко- и автопотока, като най-предпочитаните за тях обекти в съседство са: кооперативни пазари, спирки на градския транспорт, хранителни супермаркети, заведения за бързо хранене, държавни учреждения и известни търговци на дрехи и стоки за дома.

Основната част от анкетираните търговци предпочитат да наемат площи – над 61%. За други 22% изборът е покупка на търговска площ, а за останалите респонденти отговорът зависи от някои фактори.

Над 39% от ритейлърите посочват, че наемат помещения за срок от 3 до 5 години. Малък е процентът на търговците, наемащи помещение за над 7 години – близо 8%.

За голяма част от търговците (58,56%) приемливото съотношение наем към оборот е 1:10.

Анкетата сочи още, че малко над 43% от анкетираните търговци ползват консултант при избора на локация, а 20% прибягват до такива услуги понякога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 04.09.22 г.
fallback