fallback

Чака се търг или конкурс за концесия на част от Западен парк до края на май

Планира се през втората половина на тази година да се възложи подготовката на планове на всички паркове, съобщи главният архитект на София Петър Диков

17:33 | 29.03.10 г.

Главният архитект на София Петър Диков изрази надежда до края на май да бъде обявен търг или конкурс за концесионирането на част от Западния парк. Подготовката на процедурата от експертите в общинската дирекция „Обществени поръчки и концесии“ е на финала, каза Диков по време на кръгла маса, цитиран от БТА.

Той припомни, че през ноември 2007 г. е взето решение по процедурата по концесиониране на парка в първата му част. Две години и половина няма още започнала процедура, но има вече тенденция да се излезе от сферата на администрацията и да стартира процедура за концесия, заяви Диков. С концесията според главния архитект ще може да се реши поддръжката на парка, сигурността, благоустройството и проблемите с търговските обекти и преместваемите обекти.

По думите на Диков зоната от парка, която се предвижда да се даде на концесия, сега е голямо сметище на автомобилни гуми, стари коли и на „разни други интересни боклуци“.

Планира се през втората половина на тази година да се възложи подготовката на планове на всички паркове, съобщи главният архитект. Десетки години в София не е правен такъв план, а ако са правени, в повечето случаи то е било основно с цел да се „отхапят“ терени, които биха могли да се застроят.

С подготовката на плановете ще се даде рамка за ресурса, който трябва да заделим, и ще има яснота за парковете, които все още ги няма, каза Диков. С плановете ще се помогне за официализирането на устройствените намерения, за решаване на въпроса с частната собственост и за предприемане на систематични действия за отчуждителни процедури.

Подготвят се предложения за завишаване на санкциите за еконарушения в София, съобщи още Диков. Сега глобата за паркиране в зелена площ е 500 лева, но нямам представа дали някой е глобен, а ако имаше такива глоби, бюджетът на София за поддръжка на зелените й площи би бил равен на този на Виена, отбеляза Диков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
fallback