fallback

Инвеститорите в имоти задържат фокуса на ключови пазари в Централна Европа

През първите два месеца на 2010 инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ са 275 млн. евро

10:32 | 25.03.10 г.

Оборотът на инвестиционния пазар на бизнес имоти в Централна и Източна Европа възлиза на 275 млн. евро за първите два месеца на 2010 г. по предварителни условни данни, сочи последното проучване на консултантската компания в сектора CB Richard Ellis (CBRE).

Това представлява спад спрямо силния край на 2009 г. през последното тримесечие, но оборотът през тези два месеца е с около 70% по-висок от средния за двумесечен период през първата половина на 2009 г. В допълнение, обемът на сделките, за които към момента се водят преговори, сочи, че инвестиционният пазар в региона запазва голяма част от инерцията, набрана в края на миналата година.

Инвеститорите се насочват към същите пазари в ЦИЕ през 2010 г., каквито избраха и през 2009 г. Близо 90% от оборота засега тази година е реализиран във Варшава, Будапеща, Прага и Москва.

Институционалните инвеститори остават фокусирани основно върху пазарите в столиците в Централна Европа, които възприемат като предлагащи разумна степен на сигурност на приходите. На практика все повече инвеститори определят Полша и Чехия като ключови пазари, което сочи, че тези страни преодоляват традиционното за Европа разделение на Източна и Западна.

„Лекото намаление на оборота за първите два месеца в оглед на последното тримесечие е типична пазарна тенденция, като четвъртото тримесечие обикновено е най-активното поради очевидни причини. Важната разлика е ръстът от 70% спрямо данните от първата половина на 2009“, коментира Стюарт Блумфийлд, директор „Капиталови пазари“ в офиса в Прага, цитиран от PropertyEU.

„Вече видяхме няколко големи сделки в Прага, Варшава и Будапеща, което разкрива, че апетитът на инвеститорите са завръща за ключовите столици в ЦИЕ. Очакваме тази тенденция да продължи през цялата 2010, като обемът на сделките отново ще натежи към края на годината“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 08.09.22 г.
fallback