fallback

Богати инвеститори от цял свят влагат парите си в имоти

Най-голяма част от инвестициите на клиенти на Citi Private Bank - 33%, е вложена в имоти

13:10 | 24.03.10 г.

Недвижимите имоти изместиха акциите като най-популярния клас активи сред най-богатите физически лица в света, сочи проучване на агенцията за имоти Knight Frank сред международни клиенти на Citi Private Bank с активи за по над 10 млн. долара. Най-голяма част от техните портфейли (33%) е инвестирана в имоти. Те са следвани от акциите, които формират 24%, кеш (17%) и облигации (13%).

Възможно е тази година дори още повече средства да бъдат насочени към пазара на недвижимости – 71% от респондентите вярват, че 2010 г. е добра година за покупка на имоти спрямо 68%, за които годината е подходяща за купуване на акции, сочи проучването, цитирано от Times.

Въпреки това обаче имотите изостават от акциите и хедж фондовете при подреждането според очакванията кой клас активи ще постигне най-добри резултати тази година – 35% от инвеститорите поставят най-отгоре акциите, следвани от хедж фондовете (25%) и имотите (21%).

От тези, които са инвестирали в имоти, предпочитан е жилищният сегмент, като тук не влизат основните домове - жилищните имоти формират 50% от типичното портфолио от имоти, 41% са инвестициите в бизнес имоти, 5% в селскостопанска земя и 4% във фондове.

Класацията на най-скъпите пазари на луксозни имоти в света, представена от Knight Frank вчера, показа и за кои точки на света богатите инвеститори са най-оптимистично настроени за имотите. Шанхай, Пекин и Хонконг оглавиха класацията по ръст на цените на първокласните имоти през миналата година, а в дъното се оказаха Дубай, западната част на Алгарве в Португалия и Дъблин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 22.08.22 г.
fallback