fallback

Брокери се опасяват от недостиг на жилища в София заради строителния спад

Ако строителството продължи да намалява с този темп, през следващите три години ни очаква недостиг, предупреждава агенция

11:18 | 24.03.10 г.

Ако строителството на нови сгради в София продължи да намалява, до края на годината броят на жилищата няма да може да задоволи нуждите на непрекъснато разрастващата се столица, считат от агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Според последните данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2009 г. издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради и жилища в тях в страната намаляват с близо 25% спрямо предходното, припомнят от агенцията. Като друг фактор се сочи отчетеният през януари над 30% спад на общата строителна продукция на годишна база, като при строителството на сгради намалението е над 38%, а при гражданското строителство то е 12%. Това е показателно, че строителните предприемачи насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения, свързани с инфраструктурата.

Причината за това е основно политиката на банковите институции, които не отпускат средства на фирми, търсещи кредитиране на нови проекти за строителство на сгради, защото предвид настоящата икономическа ситуация такива кредити се считат за рискови. В същото време банките все по-охотно се насочват към кредитиране на физически лица за покупка на вече завършени и готови апартаменти, обясняват от агенцията.

Според брокерите недостатъчното кредитиранe на инвеститорите би довело през идните 1-2 години до трудно започване и завършване на нови проекти, което означава, че готовата строителна продукция значително ще намалее и няма да може да покрива жилищните нужди. Пазарът на недвижими имоти ще бъде ограничен само в рамките на вече построеното до момента, което от своя страна е на ръба на изчерпването.

Ако темповете на намаление на строителната продукция през следващите тримесечия до края на 2010 г. се запазят, през 2011, 2012, 2013 г. ни очаква недостатъчен брой новопостроени жилища в столицата, които няма да могат да задоволят жилищните нужди на непрекъснато разрастващия се град, предупреждават от агенцията. Според тях това ще доведе и до повишаване на цените на жилищните имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 08.09.22 г.
fallback