fallback

Ипотечното кредитиране на Острова остава занижено в края на зимата

Средната сума на одобрените заеми за покупката на жилище обаче се е увеличила с 11,5% през последните 12 месеца

13:07 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ипотечното кредитиране на Острова остава трудно достъпно в края на зимата, което се дължи както на нежеланието на домакинствата да теглят заеми заради високата безработица, така и на предпазливостта на банките.

Това става ясно от последния доклад на Асоциацията на британските банкери (BBA). Той показва, че през февруари големите британски банки са отпуснали малко над 35 хил. заема за покупката на жилище.

Това е съвсем леко над нивото от предишния месец и показва, че активността на жилищния пазар остава слаба през първите два месеца на годината.

Все пак, в сравнение с февруари 2009 г. броят на одобрените ипотечни заеми се е увеличил с 16 на сто.

Дейвид Дуукс, статистически директор в Асоциацията на британските банкери, уточнява, че средната сума на одобрените заеми за покупката на жилище се е увеличила с 11,5% за последните 12 месеца до близо 141 хил. британски лири през февруари.

Промените в броя на одобрените ипотечни заеми са важен ориентир за перспективите пред пазара на недвижимо имущество във Великобритания. Тяхното увеличение е знак за растеж на икономиката, но в случай че те нарастват прекалено бързо, се създава опасност от надуване на цените на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
fallback