fallback

Руският пазар на имоти далеч от цените преди кризата

Русия не трябва да се впуска в ново рали на пазара на имоти, тъй като липсват фундаменталните фактори в негова подкрепа, смята руският финансов министър

14:33 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на недвижимите имоти в Русия няма да се върнат на нивата отпреди кризата в краткосрочен план, тъй като все още не са налице необходимите икономически фактори, смята финансовият министър на страната Алексей Кудрин.

„От октомври цените се подобриха, което със сигурност направи сектора на недвижимите имоти по-атрактивен, но предупреждавам, че факторите, които движеха цените преди кризата,... ги няма“, казва той, цитиран от Ройтерс.

Кудрин добавя, че са необходими стабилни цени на петрола и капиталови постъпления, за да подкрепят търсенето на вътрешния пазар, като предупреждава, че Русия не трябва да провокира ново рали на пазара на имоти, докато няма налични фундаментални фактори, които да го подкрепят.

„Много е важно да не се впускаме в ново рали, от което можем да загубим“, добавя той.

Търсенето на имоти в Русия отчете значителен спад през последната година, тъй като първата рецесия в страната за последното десетилетие накара както потребителите, така и бизнесът, да затегнат колани, докато банките, опасяващи се за лошите кредити, ограничиха значително кредитирането, пише изданието.

Редица от големите компании от сектора на имоти публикуваха предупреждения за очакванията за своите резултати и проекти през 2010 г.

Компанията за развитие на евтини жилища PIK Group обяви по-рано този месец, че броят на завършените жилищни проекти в Русия се очаква да се понижава и през тази година, като ще падне с 20% в сравнение с миналата. От AFI Development, част от изпадналата в затруднение израелска финансово-инвестиционна група Africa Israel Investments, пък предупредиха за очакван спад в своите резултати поради понижената стойност на най-големите си проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 08.09.22 г.
fallback