fallback

Пазарът на имоти в Европа пред ценови балон?

Някои купувачи започват да надплащат за активи заради натиска да се инвестира в самото начало на новия ценови цикъл

10:37 | 19.03.10 г.

Пазарът на имоти в Европа е пред ценови балон, който може да осуети възстановяването му едва няколко месеца, след като е започнало, счита Пиер Шерки, директор за Европа на RREEF, подразделението за имоти на Deutsche Asset Management.

В интервю за Ройтерс по време на изложението за имоти в Кан Mipim Шерки казва, че някои купувачи започват да надплащат за активи, тъй като натискът да се инвестира в самото начало на новия ценови цикъл достига притеснителни размери.

„Балон е силна дума, но бих казал, че виждаме някои сделки, при които не можем да разберем дали ценообразуването е на базата на фундамента“, коментира Шерки.

„Понякога се чудя дали някои хора не са забравили твърде бързо уроците от кризата“, казва той.

Пенсионни фондове и застрахователи се стичат към пазара на имоти през последните месеци, за да се възползват от средната доходност, която изглежда по-последователна от възвръщаемостта от капиталовия пазар и по-успешна от държавните облигации.

Недостигът на имоти за продажба породи ръст на цените, който според много експерти не е синхронизиран с напрегнатия икономически климат в Европа.

Основните немски фондове от отворен тип на RREEF Grundbesitz Europa и Grundbesitz Global на теория биха могли да инвестират около 1,6 млрд. евро през 2010 г. след силен прилив на капитал през последните месеци, обяснява директорът на компанията за Германия Георг Алендорф.

По-постижима цел е обаче тази година да бъдат инвестирани между 500 млн. и 1 млрд. евро, като това ще помогне също на двата фонда да запазят здравословни нива на ликвидност.

„Искаме да инвестираме, искаме да използваме капитала си, но искаме да го направим по много дисциплиниран начин“, посочва Шерки.

Освен популярни дестинации като Франция, Германия и Великобритания Шерки казва, че RREEF ще обмисли също инвестиции в Италия и иберийските пазари, където дори и много опортюнистични фондове се опасяват да играят.

„Разглеждаме избирателно пазара на имоти в Испания въпреки икономическите фактори и факта, че всеки казва, че Испания е следващата Гърция. Идеята е, че ако просто следваме всички останали, създадената от нас стойност не би била толкова голяма за инвеститорите“, казва още Шерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 07.09.22 г.
fallback