fallback

Дубайски предприемач чака възстановяване на пазара на имоти до края на 2011

Като причини за това се сочат по-достъпното ипотечно кредитиране и демографски фактори

15:27 | 17.03.10 г.

Dubai Pearl. Илюстрация Dubai Pearl

Пазарът на имоти в Дубай ще се възстанови до края на 2011 г., тъй като ипотечното финансиране става по-достъпно и повече хора се местят в града, смята предприемач на проект в Дубай за изграждане на хотели и жилища на стойност 4 млрд. долара.

“Банките не могат да стоят настрани дълго”, коментира пред Bloomberg Сантош Йозеф, създател и главен изпълнителен директор на Dubai Pearl. “Те трябва да отпускат заеми и исторически погледнато, по-голямата част от кредитирането в този регион отива в имоти.”

Дубай изпадна в тежка криза на пазара на имоти, като продажните цени се понижиха с над 50% и бяха отменени проекти на стойност над 300 млрд. долара. За да успее в тези условия, Dubai Pearl разчита на предплатени 1,5 млрд. долара за апартаменти и още 500 млн. долара от Al Fahim Group, обяснява Йозеф.

“Не очакваме значителни продажби през 2010 и 2011,” казва той. “Ние сме компания без никакви задължения, но може да обмислим дългово финансиране на по-късен етап”.

Йозеф държи дял от 20% от Dubai Pearl, а останалата част е собственост на група инвеститори, начело с Al Fahim Group, една от най-заможните фамилии в Абу Даби.

Dubai Pearl реализира едноименен проект, който предвижда изграждането на четири 73-етажни кули, свързани с един покрив. Планирани са 1,9 млн. кв. м хотелска и жилищна площ, като се предвиждат шест хотела с 1400 стаи. Основната структура ще е обградена от изкуствен плаж и ниски сгради с молове и кина. По план проектът трябва да бъде завършен през 2013 г.

Dubai Pearl е в центъра на новоизграждаща се част на града, като наблизо се намират известни проекти като Palm Jumeirah, Dubai Media City и Dubai Internet City, където се помещават медийни и технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 08.09.22 г.
fallback