fallback

Хийтроу остава най-скъпата индустриална зона в света

Наемите на всички балтийски пазари паднаха с над 30%, а тези в Русия и Украйна – съответно с 21 и 22%

10:39 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Районът около лондонското летище Хийтроу остана най-скъпата индустриална локация в света през 2009 г., следана от Токио и Хонконг, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W).

Най-голям наемен спад е отчетен в Азия и Тихоокеанския регион, докато Южна Америка се оказа най-устойчивият регион в това отношение.

Хийтроу е отново начело в списъка от 49-те най-скъпи индустриални зони в света с наеми от 200 евро на кв. м на година. Това е с около една трета по-скъпо от втората локация в класацията - Токио - със 152 евро на кв. м. Наемите на първокласните индустриални площи в Хонконг за миналата година са били средно 146 евро на кв. м на година.

Представянето на пазара на индустриални площи на европейските пазари бе поляризирано, като Западна Европа отчете спад от едва 3% през годината, а Централна и Източна Европа – спад от 12%.

Наемите на всички балтийски пазари паднаха с над 30%, а тези в някои от най-големите производствени локации в Източна Европа като Русия и Украйна – се понижиха съответно с 21 и 22%.

Най-големият спад в Западна Европа бе 20% и бе отчетен в Ирландия.

Въпреки значителните понижения в наемите през 2009 г. на пазара се появиха и признаци на стабилизация, казват от компанията.

Според доклада към края на 2010 г. се очакват и някои ръстове в наемите, като степента на повишението ще зависи от възстановяването на експортната активност в глобален план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
fallback