fallback

Прогнозират неравномерно възстановяване на пазара на бизнес имоти в Европа

Очаква се преките инвестиции в бизнес имоти в Европа през 2010 г. да нараснат с 20 до 30% спрямо нивото от 2009 г. от близо 70 млрд. евро

12:10 | 15.03.10 г.

Неравномерно възстановяване на пазара на бизнес имоти в Европа през 2010 г. очакват от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL). Консултантите потвърждават очакванията си преките инвестиции в бизнес имоти в Европа през 2010 г. да нараснат с 20 до 30% спрямо нивото от 2009 г. в размер на 69,2 млрд. евро. 

Според последния бюлетин на компанията, цитиран от PropertyEU, през последното тримесечие на миналата година в региона са били реализирани сделки с бизнес имоти за 24,6 млрд. евро, над два пъти повече в сравнение с първото тримесечие на годината и с 50% повече от обема през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Силно последно тримесечие на годината не е необичайно, тъй като инвеститорите се опитват да разпределят капитала преди края на годината, въпреки че това не важи за последните две години, когато обемите се понижаваха седем поредни тримесечия между второто тримесечие на 2007 г. и първото на 2009 г.

„Ръстът, който очакваме тази година, ще бъде захранван от подобрената наличност на кредитиране, от осъзнаването, че цените вероятно са стигнали или дори преминали дъното, както и от малко повече апетит към риска и излизането на повече активи на пазара“, коментира Крис Стейвли, директор „Капиталови пазари в Европа, Близкия изток и Африка“ в компанията.

„Дори и през 2010 г. пазарът да достигне тези нива, обемът все пак ще има ниска стойност в исторически план – около нивата от 2002 г. Причината обемите да бележат постепенно, а не внезапно възстановяване, ще бъде продължаващият фокус на инвеститорите върху тесен диапазон от ключови първокласни активи, генериращи приходи, в общия случай. Слабата икономическа перспектива създава предпоставки за трудни условия на пазара на наеми почти навсякъде и въпреки че някои пазари отчитат известно възстановяване на наемите на първокласни площи, ключови теми на пазара през 2010 г. ще останат предпазливост и нежелание за риск и за инвеститори, и за наематели.“

Намаляващата доходност на някои пазари в комбинация с доближаващи дъното наеми на други е довела до повишаване на индексите на компанията за капиталовата стойност във всички сегменти в Европа през последното тримесечие на 2009 г. Индексът за офис сегмента се повишава с 1,1% за тримесечието, за търговските площи на големите улици с 4,80%, а при складовите площи увеличението е с 1%.

От JLL очакват наемите на първокласни имоти да останат под натиск през 2010 г., въпреки че някои пазари ще се противопоставят на тази тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 05.09.22 г.
fallback