fallback

Земеделци искат създаване на селскостопански гаранционен фонд

От 1 април стартират тръжните процедури за даване под аренда на земеделска земя от държавния поземлен фонд за стопанската 2010-2011 г.

16:49 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Да се проучат възможностите за създаване на Фонд за гарантиране на селскостопанското производство срещу рискове, непокривани от застрахователните компании, е една от основните клаузи в приетия днес Меморандум между Министерството на земеделието и храните и браншови организации, целящ развитие на модерно земеделие в България.

Други клаузи от меморандума предвиждат до края на годината земеделското министерство и браншови организации да изготвят Закон за комасацията. Предвижда се в близките месеци да се подготвят и промени в Закона за арендата в земеделието, Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и други закони, с цел предотвратяване раздробяването и неправомерното ползване на земеделски земи.

В документа се препоръчва държавата да осигури приоритетно националните доплащания към директните плащания на площ, което да постави българските земеделски производители в равностойно положение спрямо колегите им от другите страни от Европейския съюз.

Браншовите организации, изразили готовността си да подпишат посочения меморандум, са: Българска асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ), Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), Българска асоциация на фермерите (със забележки), а също и Националното сдружение на общините. Представители на ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) също присъстваха на срещата с ръководството на Земеделското министерство, но отказаха на сегашния етап организацията да се присъедини към меморандума, поради факта, че някои техни предложения не са включени в документа.

Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи по време на срещата с браншовите организации, че от 1 април стартират тръжните процедури за даване под аренда на земеделска земя от държавния поземлен фонд, като срокът е за стопанската 2010-2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 05.09.22 г.
fallback