fallback

Фондът BLD очаква още предизвикателства на пазара на имоти у нас през 2010

Фондът завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 8,4 млн. евро в сравнение с 138 хил. евро загуба за 2008 г.

11:45 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

След края на 2009 г., която беше белязана от изключително затруднена среда на пазара на имоти у нас, 2010 г. се очаква да бъде не по-малко предизвикателна, смятат от инвестиционния фонд за имоти Bulgarian Land Development Plc (BLD), който развива редица ваканционни и бизнес проекти у нас.

Бордът на фонда очаква трудните условия на пазара да продължат и през настоящата година, се казва във финансовия отчет на компанията за 2009 г. Поради тази причина BLD е предприел изключително консерватитен подход, според който неговият основен приоритет е ограничаване на риска. Компанията продължава дейност единствено по избрани проекти, за които смята, че имат потенциал да добавят стойност при настоящите условия.

Фондът продължава да изгражда една от сградите на своя ваканционен комплекс July Morning в Каварна, за която има заплатени предварителни вноски от страна на купувачи. Строителните работи се очаква да приключат през това лято.

Наред с това компанията е започнала процедура по промяна на предназначението на два терена земеделска земя в близост до София с цел жилищно строителство.

Също така компанията е получила разрешително за развитието на близо 18 хил. кв. м площи в проекта Sofia Tower в сравнение с 13 900 кв. м според първоначалното разрешително, придобито през декември 2008 г.

Компанията продължава с продажбата на апартаменти и в други свои проекти като Harmony Hills в Рогачево, както и апартаментите, които придоби на зелено в Банско и Созопол.

Миналата година BLD смяташе да върне част от капитала на своите акционери и да се делистне от Лондонската борса, където се търгува в момента, но в последствие отложи тези планове заради развитието на офис проекта „Полиграфически комбинат“.

Фондът завърши 2009 г. със загуба преди данъци от 8,4 млн. евро в сравнение със загуба от 138 хил. евро за 2008 г. Загубата на акция е 0,22 евро спрямо загуба от 0,01 евро за 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
fallback