fallback

Военното министерство може да се освободи от ненужните имоти за три години

Това ще става чрез продажби, безвъзмездно предоставяне на ведомства и общини, наеми, концесии и публично-частни партньорства

18:00 | 08.03.10 г.

Има възможност за три години, до края на 2012 г., Министерството на отбраната (МО) да се освободи от всички имоти с отпаднала необходимост. Това е записано в стратегията за освобождаване на министерството от имоти с отпаднала необходимост, публикувана на сайта на ведомството.

Като основна цел в стратегията е записано освобождаване на министерството от несвойствени задачи, ненужни имоти, техника и имущество.

Към момента останали в управление на министерството с отпаднала необходимост за отбраната и сигурността на страната са 858 бивши войскови района или части от тях. Публична държавна собственост са 344, частна държавна собственост – 197, неактувани са 317 и 32 са отдадени под наем.

Посочват се няколко способа за освобождаване от излишните имоти, сред които са продажби, безвъзмездно предоставяне на ведомства и общини, наеми, концесии и публично-частно партньорство.

За охрана на обектите с отпаднала необходимост са назначени 2223 охранители по сключени договори със специализирани фирми, за което министерството е планирало оперативни разходи от 10,75 млн. през 2009 г., или средно месечно по около 900 хил. лева. Средно за един обект месечно сумата е 900 лева, а за една година - 10 800 лева. Ако за една година МО се освободи от около 300 обекта, министерството ще спестява и пренасочва за нуждите на отбраната около 3,5 млн. лева, пише в стратегията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 23.08.22 г.
fallback