fallback

Пазарът на жилища в Европа остава силно полярен

През миналата година цените на жилищата в Латвия са се сринали с 53%, в Норвегия пък са се вдигнали с 12%

11:24 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

На някои от пазарите на жилища в Европа вече се наблюдават сигнали за стабилизация на цените и нивото на сделките, показва редовният доклад на британския Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS).

Това обаче се случва след една доста тежка за жилищния пазар година, в която при повечето страни са отчетени понижения в цените на имотите. Възстановяването се очаква да бъде „по-ограничено от предишното голямо възстановяване от 90-те години”, като страните с нестабилни икономики ще продължат да изпитват силни проблеми и ще се сблъскат със спад в цените на имотите.

В доста от страните в Европа през миналата година се е наблюдавал спад в цените на жилищата. Не така обаче е било на Скандинавския полуостров, където е регистрирано доста добро представяне. В Норвегия например жилищата са поскъпнали с 12 на сто, а в Швеция и Финландия – съответно със 7 и 8 на сто.

Далеч по-слабо е било представянето в района на Прибалтика, където са отчетени най-драматичните поевтинявания на жилищата. В Латвия цените на жилищата са се срутили с 53 на сто, след като през 2008 година изгубиха други 30% от стойността си.

На естонския пазар е отчетено потъване на цените от 30 на сто през 2009 година, а в Литва пропадането е с 27 на сто. Топ 5 по понижение се допълва от Унгария (20 на сто) и Ирландия (18 на сто).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 12.09.22 г.
fallback