fallback

Как влияе концентрацията на втори домове на цените на жилищата?

Силното търсене на втори дом на популярни дестинации може да повиши жилищните цени там над два пъти

15:55 | 27.02.10 г.

Високата концентрация на втори домове (т. е. такива, които не са основното жилище на своя притежател) на даден пазар може да повиши цените на жилищата там с до 130%, сочи проучване на британската агенция за имоти Knight Frank, цитирано от Telegraph.

В Англия броят продадени втори домове се е повишил до рекордното ниво от 245 384 през 2009 г., с 2,6% повече от предходната година, когато е отчетен спад. Според експертите търсенето ще продължи да задълбочава пропастта между пазарите на местните жилищни пазари и тези на втори дом.

Най-голямо влияние върху цените на имотите на Острова се наблюдава в крайморското селце Констънтайн Бей в Северен Корнуол (популярна дестинация за сърфисти), където цените са със 131% по-високи от средните за района.

Други особено популярни дестинации като Рок и Требетерик, и двете в Корнуол, както и Бамбърг в Нортъмбърленд, също регистрират повишения с над 90 на сто.

На девет други места цените на жилищата също са с поне 50% по-високи от средните за съответния район.

Според проучването най-голяма концентрация на втори домове има (с изключение на Лондон) в Саут Хемс в Девън, където те формират 10% от целия наличен жилищен фонд, следван от Северен Корнуол с 9,6%.

Лондон има най-голяма обща гъстота на втори домове, като те формират близо една четвърт от всички имоти там.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
fallback