fallback

Неочакван спад от 7% в продажбите на съществуващи жилища в САЩ

Сделките паднаха до най-ниското си ниво за последните седем месеца

18:57 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Състоянието на пазара на недвижимо имущество в САЩ изненадващо се влоши през януари, което подсказва, че възстановяването на щатската икономика няма да бъде бързо. Броят на продадените през миналия месец съществуващи жилища се понижи неочаквано със 7,2% спрямо декември до 5,05 млн. единици на годишна база.

Това е най-ниското ниво на броя на сделките за продажба на съществуващи жилища за последните седем месеца. Средната продажна цена на пазара възлиза на 164 700 долара през януари, което съвпада с ценовите нива от януари 2009 г.

Изминалата година бе трудна за жилищния сектор в САЩ, но въпреки това сделките със съществуващи имоти отчетоха първия си ръст в рамките на календарна година от 2005 г. насам. Активността на купувачите стигна най-ниската си точка през януари 2009 г., когато сделките паднаха до най-ниското си ниво от 4,49 млн. единици.

Продажбите на съществуващи жилища обаче се увеличиха значително в рамките на периода от септември до ноември заради високата активност на купувачите до края на ноември. Тогава трябваше да изтече правителствената програма за подпомагане на купувачите на първи имот с данъчен кредит в размер на 8 хил. долара.

Правителството обаче реши да удължи нейния срок до края на март тази година.

Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) показаха още, че в сравнение с януари 2009 г. покупките на съществуващи жилища в САЩ се увеличават с 11,5%. Броят на непродадените жилищни имоти пада с 0,5% спрямо декември до 3,27 млн. единици на годишна база.

При сегашната активност от страна на купувачите ще трябва да минат около 7,8 месеца, за да бъде изчерпано предлагането.

Към 18:55 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,3648 долара за едно евро. От началото на днешната валутна сесия щатският долар поевтинява с 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 03.09.22 г.
fallback