fallback

Проучват законността на сделката за Пловдивския панаир

Към момента държавата има миноритарен дял в „Международен панаир Пловдив“ от 49,63%, което не изгодно, смята Трайчо Трайков

17:29 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Експерти от Министерството на икономиката и енергетиката в момента проучват законосъобразността на сделката за „Международен панаир Пловдив“ ЕАД и съобразно техните заключения ще бъдат взети съответните мерки, съобщи днес в парламента министър Трайчо Трайков във връзка с депутатски въпрос.

Трайков заяви, че според досегашните му сведения по въпроса сделката за Пловдивския панаир не е изгодна за държавата. По думите му „това е голям подарък от държавата за частни лица“ (визирайки Георги Гергов).

Министърът припомни, че през ноември 2006 г. се е взело решение за преструктуриране на капитала на „Международен панаир Пловдив“ чрез публично-частно партньорство (ПЧП), като първоначално се е смятало това да бъде само община Пловдив, но след това е допуснато за има „и частна фирма, посочена от общината“, а именно - „Пловдив Тур Инвест“ на бизнесмена Георги Гергов.

Към момента държавата има миноритарен дял в „Международен панаир Пловдив“ от 49,63%, което не изгодно, още повече че важните решения според устава на дружеството се вземат с мнозинство от две трети, коментира Трайков.

В тази връзка той отбеляза, че според него е щяло да бъзе по-изгодно за държавата, ако пловдивското дружество е било приватизирано, като средствата отидат в „Сребърния фонд“ за подпомагане на пенсионната система.

Трайков допълни, че Министерството на икономиката и енергетиката е завело иск срещу Пловдивския панаир за неизплатени дивиденти от малко над 1,3 млн. лева, които е трябвало да бъдат внесени в държавния бюджет още през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 11.09.22 г.
fallback