fallback

Икономисти виждат възможност за още спад на цените на жилищата в Европа

Има вероятност за още корекция на цените в Ирландия, Испания и Холандия, както и в Италия и Франция, смятат от Deutsche Bank

11:28 | 26.02.10 г.

Цените на жилищата в Европа имат още „значителен път“ да изминат надолу, като Ирландия, Испания и Холандия са особено изложени на риск от по-слаб икономически ръст в резултат на това, смятат икономисти от базираната във Франкфурт Deutsche Bank.

“Въпреки че много жилищни пазари реализираха силни корекции през последните 24 месеца, изглежда все още не сме се приземили навсякъде,” пишат икономистите Тобиас Юст и Томас Майер в съобщение до клиентите си, разпространено късно вчера и цитирано от ирландския Independent.

“Считаме, че корекцията е доста напреднала в САЩ, но има да измине още значителен път в Европа.”

Икономистите са анализирали държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и са стигнали до заключението, че Германия е единственият член, където нито един индикатор не сочи надценяване. В допълнение, на жилищните пазари в Ирландия, Испания и Финландия остават проблеми с предлагането.

Цените на жилищата в еврозоната вероятно ще продължат да се понижават, защото растящата безработица ограничава търсенето на имоти, а банките затягат условията за кредитиране, заявиха от Европейската централна банка на 11 февруари.

„Има вероятност за още корекция в Ирландия, Испания и Холандия, а също и в Италия, Франция и в по-малка степен във Великобритания“, пишат икономистите.

„Нуждата от допълнителна корекция на жилищните цени в тези страни представлява рискове за банковия сектор и за икономическия ръст.”

Въпреки че финансовата достъпност на жилищата се подобри в САЩ, все още има да измине известен път в Европа, посочват икономистите.

Също така се увеличава рискът от балонизация на жилищните пазари в Азия, става ясно от доклада.

“Докато корекцията на жилищните цени е напреднала или в процес на реализация в индустриалните страни, има растящ риск от нови балони в други региони в света“, пишат те. “Жилищните цени вече се повишиха над докризисните нива в Шанхай и Хонконг и са близо до предишния си пик в Сингапур.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 08.09.22 г.
fallback