fallback

Marriott: Разточителството при хотелите не е на мода

Луксозните хотели със стаи за 1000 долара на вечер може би ще се възстановят по-трудно от останалата част от сектора

11:25 | 25.02.10 г.

Луксозните хотели със стаи, които струват по 1000 долара на вечер, както и екстравагантните карибски курорти може би ще се възстановят по-трудно от останалата част от сектора, прогнозира шеф на хотелската верига Marriott International.

„Вероятно ще мине дълго време, преди отново да станат популярни големите излишъци, ако изобщо станат“, коментира президентът на Marriott Арне Соренсон пред Ройтерс.

Той подчертава, че има разлика между тези хотели и типичните луксозни хотели с марката Ritz-Carlton, които компанията управлява. Сред другите марки на Marriott са едноименните хотели, както и Courtyards.

Соренсон допълва, че някои Карибски проекти „може и никога да не се върнат“ към популярността си, защото разчитат на типа щедро харчене, което вече не е на мода сред пътуващите.

„Те наистина се нуждаят от това разточителство, за да поддържат целия си бизнес модел“, коментира Соренсон.

От всички хотели луксозният сегмент беше най-тежко засегнат миналата година. Докато цените за нощувка паднаха с близо 9% за щатската хотелиерска индустрия като цяло, луксозните хотели отчетоха спад на цените си с над 16%, по данни на PricewaterhouseCoopers.

Това оказа натиск върху много хотели в сегмента, които се огънаха под бремето на задълженията, защото стана по-трудно да ги обслужват заради по-ниските цени и съответно ограничен паричен поток.

Масовите проблеми в хотелската индустрия, по-ниските цени и по-трудните икономически условия не означават, че всички луксозни хотели ще фалират, казва Соренсон. Някои ще успеят да преструктурират задълженията си.

„Има много хотели, които се намират на наложени дестинации и работят с разумно по-ниски цени. През следващите няколко години техните собственици ще работят с кредиторите си.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 03.09.22 г.
fallback