fallback

Продажбите на нови жилища в САЩ паднаха до рекордно ниско ниво

Данъчните отстъпки не спомогнаха за активизиране на купувачите и януари се оказа най-слабият месец от 47 години

17:20 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на нови жилища в САЩ отчетоха силен спад през януари, понижавайки се с 11,2 на сто до сезонно коригирана и приравнена към годишна основа стойност от 309 хил. сделки.

Това е най-ниското ниво от началото на воденето на подобна статистика, което е поставено през далечната 1963 година.

Понижението на продажбите на нови жилища продължава вече три поредни месеца. За обръщането на тренда не спомагат дори и въведените от правителството на САЩ данъчни отстъпки при покупка на ново жилище.

Публикуваните днес данни поднесоха неприятна изненада на пазарните анализатори, които очакваха стойност на показателя от 355 хил.

Ревизията на данните за декември пък показва, че тогава са били извършени 348, а не 342 хил. продажби на годишна основа, предава Market Watch.

Спрямо януари миналата година продажбите на нови жилища са се свили с 6,1 на сто. Именно през първия месец на миналата година бе отчетен предходният негативен рекорд на показателя.

През януари броят на обявените за продажба нови жилища се е увеличил с 0,4 на сто до 234 хил. Това означава, че ако темпът на продажбите се запази на настоящото си ниво, то за ликвидиране на запасите ще трябват 9,1 месеца.

За сравнение, през декември данните показаха, че за реализиране на всички обявени за продажба нови жилища ще трябват 8 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
fallback