fallback

Имотите в много от най-големите градове в САЩ поскъпват през декември

Индексите на Standard & Poor's/Case Shiller показаха, че цените на жилищата се увеличават с 0,3% през декември

17:05 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на имотите в 20-те най-големи града в САЩ отчетоха седми пореден месечен ръст през декември, което е знак за постепенното възстановяване на жилищния сектор в сърцето на най-голямата икономика на света. Това показаха жилищните индекси Standard & Poor's/Case Shiller, които са сред най-надеждните показатели за състоянието на пазара на недвижимо имущество в страната.

През декември цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ са с 0,3% по-високи спрямо нивата си от предходния месец, когато също се увеличиха с 0,3% на месечна база. Данните са съобразени със сезонните колебания.

По този начин годишният спад в цените на жилищните имоти намалява от 5,3% през ноември до 3,1% през декември, предаде Bloomberg. Това се оказа най-малката годишна дефлация от май 2007 г. досега.

През декември имотите поскъпват в 14 от 20-те града, включени в проучването.

Цените на жилищата в САЩ отбелязаха 16 рекордни годишни спада от октомври 2007 г. до януари 2009 г., след което темпът на понижение на цените започна да се забавя. За това помогнаха ниските лихвени проценти в САЩ, увеличаването на доходите на домакинствата и правителствените мерки за насърчаване на купувачите на първи имот чрез отпускане на данъчен кредит до 8 хил. долара.

Към 16:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3557 долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът напредва с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 07.09.22 г.
fallback