fallback

Повече поколения под един покрив в САЩ

Тенденцията може да оживи пазара на по-големи жилища

18:01 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повече поколения в САЩ живеят под един покрив и тенденцията ще се задълбочава на фона на двуцифрената безработица, предава Ройтерс.

Нараства търсенето на жилища за повече от едно поколение, след като купувачите се ограничават по време на най-сериозната жилищна криза от времето на Голямата депресия насам, сочи изследване на Coldwell Banker Real Estate.

37% от агентите на компанията за недвижими имоти споделят, че през миналата година купувачите все повече са се ориентирали към жилища, които могат да приютят повече от едно поколение.

70% от агентите са на мнение, че тази тенденция ще се задълбочи през настоящата година.

„Все повече фамилии обединяват инвестициите си в недвижими имоти под един покрив“, твърди Диан Патън, експерт в Coldwell Banker.

Купувачите, предприели тази стъпка, посочват на първо място финансовия мотив, а след това здравословните причини. По-назад остават силните фамилни връзки.

Патън дава пример с дъщеря, чиято майка е била настанена в социално заведение. Двете са обединили средства и са си купили обща къща с отделни входове.

Все повече завършили студенти, които не могат да си намерят работа, се връщат при родителите си.

Събирането на няколко поколения под един покрив ще оживи пазара на по-големи жилища, тъй като мерките, предприети с цел стимулирането му, изтичат в средата на годината.

Правителството бе принудено да подтикне кредиторите да променят условията по ипотеките на собственици на жилища, които изпитват финансови затруднения. Засега обаче те не успяват да намалят вълната от просрочени ипотеки.

Положителната последица от това е, че жилищата станаха много по-достъпни, след като цените им паднаха с около 30% от пика през 2006, а лихвите по 30-годишните ипотечни заеми са под 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:40 | 12.09.22 г.
fallback