fallback

Разходите за преструктуриране намалиха печалбата на Carrefour със 74%

Нарастването на приходите от Азия и Латинска Америка не успява да компенсира спада на продажбите в Европа

17:39 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина верига за търговия на дребно в света – френската Carrefour SA, съобщи за 74% спад на печалбата си за изтеклата фискална година. Причина за това са станали големите разходи за преструктуриране на дейността на компанията и за обновяване на нейните магазини и складове.

Нетната печалба на Carrefour пада до 327 млн. евро за фискалната 2009 г. в сравнение с положителен финансов резултат от 1,27 млрд. евро за предходната година. Финансовите анализатори очакваха базираната в Париж компания да отчете по-голяма печалба от 887 млн евро, предаде MarketWatch.

Продажбите през разглеждания период се свиват с 1% на годишна база до 87,4 млрд. евро. Отчетеният ръст на приходите от Азия и Латинска Америка през изминалата година не е успял да компенсира спада на продажбите в Европа, който се дължи на слабото потребление и дефлацията в Испания.

В петък освен това Carrefour обяви, че продава дела си от 20% в италианската верига за търговия на дребно Finiper, изкупени от мажоритарния собственик на самата Finiper.

Акциите на Carrefour поевтиняха с 52 цента, или 1,5%, до 35,12 евро на фондовата борса в Париж. От началото на тази година книжата на френската компания са поскъпнали с 4,6 на сто, като акционерите ще получат дивидент от 1,08 евро на акция за втора поредна фискална година.

Carrefour възнамерява да разшири дейността си в Западна Европа, Бразилия и Китай. У нас веригата изгражда мащабен търговски комплекс в столицата, а първият й магазин в България бе открит в Бургас през март 2009. Планират се обекти и в редица други български градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
fallback