fallback

Канада прави опити за охлаждане на жилищния пазар

Въпреки че отхвърля тезата за балонизация, финансовият министър на страната Джим Флахърти все пак реши да изпусне малко пара от пазара

17:28 | 19.02.10 г.

Канада премина по-леко през глобалната криза в сравнение с други държави отчасти благодарение на консервативната си и добре регулирана банкова система. Въпреки това обаче има и опасности, пише The Economist.

Според данни на канадската асоциация за недвижими имоти средните цени на жилищата в страната са нараснали с близо 20% през 2009 г., изстреляни нагоре от ниските лихви и щедрите правителствени стимули.

Според метод на списанието за определяне на справедливата стойност на жилищата на базата на съотношението цена-наеми, жилищните цени в Канада изглеждат надценени, като съотношението излиза с около 20% над дългосрочната си средна стойност.

Финансовият министър на страната Джим Флахърти отхвърля тезата за наличието на балон на пазара. Подтикван да действа обаче от хор от банкери, икономисти и коментатори, той все пак реши да изпусне малко пара от пазара.

На 16 февруари финансовият министър обяви правила, определени от него като „превантивен ход“, които правят по-скъпо купуването на инвестиционен имот, повишават финансовия праг, на който трябва да отговарят ипотечните кредитополучатели и намаляват сумата, която собствениците на жилище могат да получат като заем срещу стойността на имота си.

Преди година правителството активно поощряваше повече хора да навлязат на жилищния пазар с данъчен кредит за купувачите на първи дом и други стимули.

С разсейването на страховете от рецесия днес Флахърти казва, че иска да “обезсърчи тенденцията при някои хора да ползват едно жилище като банкомат или да купят три-четири апартамента спекулативно”. С влизането в сила на новите правила от април купувачите на инвестиционни имоти ще трябва да дадат депозит от 20% вместо минимума от 5%, който се изисква за жилищни имоти. Собствениците на жилища, които рефинансират ипотеките си, ще бъдат ограничени да получат до 90% от стойността на имота след приспадане на задълженията спрямо 95% сега.

Повишаване на лихвите би било много по-безцеремонно решение на проблема с прегряващ жилищен пазар. Централната банка на страната обаче пази обещанието си да поддържа лихвата на рекордно ниската стойност от 0,25% до юли с аргумента, че евентуално увеличение „би заляло цялата канадска икономика със студена вода“.

Това е логично. Икономическото възстановяване все още не е гарантирано. Новите правила са по-целенасочени и могат да бъдат допълнително затегнати, ако има нужда. Също така имат за цел да попречат на домакинствата да увеличават вече рекордните си задължения, вместо да пръснат жилищния балон. В частност Флахърти се опасява, че собствениците на имоти поемат повече дългове, отколкото биха били в състояние да управляват, когато лихвите рано или късно се повишат. Мерките ще изискват също кандидатите за краткосрочни ипотеки при днешните ниски лихви да отговарят на по-високите стандарти за доходи, необходими за петгодишен заем с фиксирана лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 08.09.22 г.
fallback