fallback

Половин милиард евро замразени в парцели в Букурещ от три години

Чужди инвеститори купуваха парцели, върху които предвиждаха да построят жилища, офиси или молове, но кризата обърка плановете им

11:47 | 18.02.10 г.

За период от над три години испански, израелски и гръцки инвеститори купиха парцели в Букурещ с обща площ над 100 хектара, върху които предвиждаха да построят жилища, офиси или молове. Кризата на пазара на имоти обаче обърка плановете им, като задържа парите им в един замръзнал пазар, пише местното бизнес издание Ziarul Financiar.

Проучване на ZF разкрива, че само 10 от най-големите терени, купени за периода 2006-2007, са с площ от близо 80 хектара и струват близо половин милиард евро, но върху тях не е построено нищо.

Тези терени досега не са генерирали никакви приходи, но за сметка на това генерират данъци, а в някои случаи и банкови лихви.

Нещо повече, цените са паднали наполовина и първоначалните бизнес планове са напълно разстроени. Повечето инвеститори искаха проектите вече да са построени и евентуално продадени за три години. Вместо това в повечето случаи те са успели само да разрушат съществуващите сгради, да се сдобият с част от нужните разрешителни и да готвят проект след проект.

Някои от предприемачите казват, че може да започнат работа по терените тази година. Загубите, генерирани от това, че парцелите не са били оползотворени навреме, обаче може да надхвърлят 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 29.08.22 г.
fallback