fallback

Новите фондове за дялови инвестиции в имоти набрали с 53% по-малко капитал

През миналата година 285 нови фонда са привлекли общо 110 млрд. долара

11:52 | 17.02.10 г.

Броят на стартираните нови фондове за дялови инвестиции в имоти е паднал с над една четвърт миналата година в сравнение с нивото от 2008 г. заради замразените планове на мениджърите за набиране на средства и сключване на сделки, сочат данни от анализ на консултантската компания в сектора Swisslake Capital AG, цитирани от Ройтерс.

Според анализа през 2009 г. 285 нови фонда са привлекли общо 110 млрд. долара, с около 53% по-малко от привлечените 234 млрд. долара през 2008 г.

От Swisslake обясняват спада отчасти с по-слабата подкрепа от страна на избягващите риск пенсионни фондове.

„Мениджърите на фондове отчитаха слаби резултати тримесечие след тримесечие, което попречи на инвеститорите да възвърнат доверието си и да почувстват, че пазарът наистина е стигнал дъното“, пише в анализа.

„Много инвеститори станаха също много по-взискателни към процеса на предварително оценяване, отлагайки първоначалните инвестиции, които могат да бъдат решаващ фактор за това във фонда да се включат и други инвеститори“, посочват от Swisslake.

Анализът разкрива значително подновяване на активността по привличане на средства през последното тримесечие, когато 84 нови фонда са имали за цел да наберат 32,3 млрд. долара.

В новата ера на консервативни инвестиции обаче мениджърите се въздържат от изкушението да привлекат повече капитал, отколкото биха могли да инвестират сигурно, сочат данните.

Средната цел на фондовете за привличане на капитал е паднала с 35% до 387 млн. долара през 2009 г. спрямо предходната година, а броят на новите фондове за 1 млрд. долара и повече се е понижил с над 64% до 12.

Тази тенденция към създаването на по-малки фондове отразява по-строгите изисквания на инвеститорите, както и затягане на наличния за инвестиции капитал, коментират консултантите.

Трусовете на капиталовите пазари и при недвижимите имоти през 2009 г. са увеличили недостатъците, характерни за структурата на фондовете от отворен тип и стотици мениджъри са били принудени да не допускат излизане на инвеститорите от фондовете, за да предотвратят техния срив. Въпреки това пазарният дял на фондовете от отворен тип е нараснал до 11,2% от 7,6% преди година.

Северна Америка остава плодоносна територия за фондовете за дялови инвестиции в имоти. Броят на новостартираните фондове там бележи само лек спад миналата година до 137 от 148 през 2008. За разлика от тях броят на фондовете с фокус върху Азия пада с 67,5% на годишна база, а на европейските – с 22,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
fallback