fallback

Отчитат драстичен отлив от алтернативните модели за инвестиции в имоти

Общо 70% от инвеститорите казват, че стратегията им в момента е с акцент върху традиционните инвестиционни форми

11:26 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите в непублични фондове за имоти в Европа вероятно ще запазят фокуса на инвестиционната си стратегия върху традиционния сегмент от пазара за сметка на опортюнистични стратегии и инвестиционни модели с добавена стойност. Това е мнението на специалисти от Европейската асоциация на непубличните фондове за имоти (INREV).

Общо 70% от инвеститорите, членове на асоциацията, казват, че стратегията им в момента е с акцент върху традиционните инвестиционни форми. Този дял е с 32 процентни пункта по-висок в сравнение с проучването от 2009 г. и с 65% по-високо от това през 2008 г.

Фокусът на повечето инвеститори наистина е върху традиционните имоти, потвърждава Гидо Фьорхьоф, директор Инвестиции в имоти в PGGM Investments.

„Едно от обясненията е, че много инвеститори влязоха на пазара, особено нелиснатия пазар, още когато това беше много млад сектор. Те избраха фондове с добавена стойност и опортюнистични фондове и се опариха. Да инвестираш в традиционни (фондове) е все още много добра стратегия. Това беше добре и смятам, че ще бъде добре още десетилетия“, коментира той.

По думите му, въпреки че 2009 г. е била разочароваща година, неговата компания „е била много добре възнаградена“ за своята традиционна стратегия на инвестиции с нисък ливъридж.

От фонда от фондове на ING, Real Estate Select, също са съгласни, че много от инвеститорите се насочват към традиционните инвестиции в имоти с нисък ливърдиж и висока норма на директна възвръщаемост. Впреки това обаче конкуренцията в този сегмент също е висока, затова в него не остават много активи, които се предлагат за продажба.

Според Реймънд Сатумалай, управляващ директор на ASR Vastgoed Vermogenbeheer, инвеститорите не трябва да забравят основната причина, поради която инвестират на пазара на имоти. „Мисля, че еглавно заради директната възвръщаемост. Допълнителният ръст в капиталовата стойност (свързана по-скоро с фондовете с добавена стойност и опортюнистичните) е добре да я има, но в крайна сметка не това е основната причина за това да сте на пазара на имоти“, коментира той.

По думите на Аласдър Евънс, оперативен директор на Hermes Real Estate Asset Management, от основно значение е балансът риск-възвръщаемост. „Там, където можем да намерим традиционни активи на опортюнистични цени и можем да получим опортюнистична възвръщаемост, защо да не го направим“, казва той.

„Но трябва ли да повишим риска и да се заемем с отдаване под наем и развитие?", пита Евънс. Според него отговорът е "вероятно не", предвид очакваните шокове пред различни световни икономики. "Затова всички ние купуваме добри и солидни „традиционни“ активи и сме много доволни от тази възвръщаемост", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 09.09.22 г.
fallback