fallback

Държавата промени предназначението на 17 терена за 6 месеца, главно за ВЕИ

На бившата земеделска земя ще се строят ВЕИ, складови бази, промишлени зони

12:41 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е променило предназначението на 17 терена от Държавния поземлен фонд за периода от края на юли 2009 г. до 2 февруари 2010 г. За периода са подадени общо 23 заявления за промяна в предназначение на земеделски земи, придобити от физически или юридически лица, чрез замяна със земи от Държавния поземлен фонд, но 6 от заявките не са разглеждани, уточняват от земеделското министерство.

От одобрените през последната половин година 17 заявления за промяна на предназначението на земеделска земя в такава за промишлени цели, при 6 случая терените са за изграждане на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

По-конкретно, фирмата „Бъдеще Агро“ АД е получила разрешение за строеж на соларни (слънчеви) съоръжения за производство на ток на два терена в землището на с. Виноградец, с площи съответно 25 хил. кв. м и близо 4 хил. кв. м.

„Солсбор-К.Г.Д.“ ООД ще строи в землището на с. Бор, община Асеновград, фотоволтаичен парк на площ от 167 хил. кв. м вече бивша земеделска земя.

По искане на ТИС ЕООД, заради строеж на соларен парк е сменено презназначението на терен с площ от 81,3 хил. кв. м в землището на с. Дамяница, община Сандански.

На „Тесса Енерджи“ ООД е дадено разрешение да строи вятърни паркове на 2 терена - в землището на с. Кремена (площ от 21,3 хил. кв. м) и на с. Стражица (15,6 хил. кв. м), община Балчик.

Промяна на предназначението на земеделска земя заради изграждането на складови бази е извършено по искане на: „Миг Маркет“ ООД (3402 кв. м в землището на с. Кичево край Варна), „Пътстрой Варна“ ООД (21,3 хил. кв. м в землището на с. Езерово, също край Варна), „Омега Агро“ ЕООД (576 хил. кв. м в землището на с. Дълго поле край Пловдив), Стояна Пенева (3541 кв. м в землището на с. Гецово до Разград).

Земеделското министерство е одобрило смяната на предназначението на земя заради извършване на промишлена или търговска дейност от: Ваньо Михайлов (92 хил. кв. м в община Плевен), „Сенсор-С“ ООД (3 терена в землището на с. Бенковски по съответно 9439 кв. м, 22 хил. кв. м и 6000 кв. м), общо на Милко Шарков, Йовко Стрехиев и Атанас Атанасов (24,3 хил. кв. м в землището на община Раковски).

„Агролитас“ ООД ще строи оръжейна база в землището на с. Козарево, община Тунджа, на площ от 185 хил. кв. м.

„Екотера 2005“ ООД пък ще строи винарска изба в землището на пазарджишкото село Карабунар на площ от 6000 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
fallback