fallback

Обвиняват Сингапур в „пясъчни войни“

По живописните пясъчни плажове на Индонезия и Малайзия са започнали нощни набези на крадци, които издълбават тонове от крайбрежната линия

14:47 | 15.02.10 г.

Сингапур беше обвинен, че води тайни „пясъчни войни“ срещу съседите си, като плаща на контрабандисти да крадат цели плажове под прикритието на нощта, съобщи британският Telegraph.

Площта на островния град-държава е нараснала с над 20% от 60-те години на миналия век насам, а търсенето на пясък за доходоносни проекти в сферата на създаване на нови територии и строителство е по-високо от всякога. Същевременно обаче скорошните забрани за износ на пясък, въведени в Индонезия, Камбоджа и Виетнам, намалиха предлагането и създадоха предпоставки за бум на контрабандата на пясък.

По живописните пясъчни плажове на Индонезия и Малайзия са започнали нощни набези на крадци, които издълбават тонове от крайбрежната линия, и се появиха опасения от предстояща екологична катастрофа за някои тропически острови, пише изданието.

Строителните предприемачи в Сингапур сега са изправени срещу природозащитни организации, според които някои от 83-те гранични острова покрай северното крайбрежие на Индонезия може да изчезнат в морето през следващото десетилетие, ако контрабандата не бъде спряна.

„Това е война за природни ресурси, която се води тайно“, обяснява Нур Хидаяти, говорител на Greenpeace за Индонезия. „Ситуацията достигна критични нива и тропическите острови Нипа, Каримун и много малки островчета покрай брега на Риау намаляват драстично и са на ръба да изчезнат.“

„Контрабандистите нямат проблем да вкарат пясъка в Сингапур, а лодките им рядко се пресрещат от митниците или от военната флота. Снабдяването е постоянно.“

Според природозащитниците контрабандистите отиват на плажовете нощем с малки плавателни съдове, копаят пясък и след това акостират направо в пристанището на Сингапур, където го продават на международни посредници.

И докато контрабандисти, власти и предприемачи печелят от незаконната търговия, вредите за околната среда са непоправими, твърдят природозащитниците.

Хидаяти обяснява, че се разрушава цялата морска екосистема в районите с неконтролиран добив на пясък. Освен това по-малките острови предпазват по-големите от урагани и цунамита. Има опасения също, че се отклоняват океанските течения заради разширяването на Сингапур в морето, което засяга дивата природа.

Сингапурските власти са отказали коментар, но за голяма част от търговията се обвинява корупцията.

Миналия месец в Малайзия са били арестувани 34 държавни служители заради приемането на подкупи и сексуални услуги, за да подпомогнат контрабандата на пясък към Сингапур.

Основната магистрала от Малайзия за Сингапур остана блокирана за по-голямата част от деня миналия понеделник, след като 37 камиона, натоварени с пясък, бяха изоставени от шофьорите им, които разбрали за митническа акция на границата.

По данни на бившия пример на Малайзия Махатир Мохамед 700 камиона с пясък пресичат границата със Сингапур на ден. Той твърди, че корумпирани държавни служители позволяват продажбата на пясък, дори от туристически дестинации като остров Лангкауи.

От Индонезия се изнасят нелегално около 300 млн. куб. метра пясък всяка година.

„Преди три години продажбата на ценен пясък в Индонезия беше забранена. Разбира се, контрабандата на пясък е голям проблем за нас. Работим за опазване на околната среда. Сериозно се притесняваме от незаконния мащабен добив на пясък, който вреди на островите ни“, коментират от министерството на външната търговия на Индонезия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
fallback