fallback

Корекцията на офертните цени на жилищата у нас продължава и през януари

Брокери отчитат значително увеличение на дела на имотите за продажба с намалени цени

10:38 | 15.02.10 г.

През януари продължава да протича активен процес по корекция на офертните цени за продажба на жилищни имоти у нас, сочат наблюдения на брокери. 

Общо 18% от активните имоти за продажба на сайта на агенцията Бългериан Пропертис са с намалени цени. За сравнение, през юни миналата година те са били едва 5% от активните оферти на компанията, т.е. за малко повече от половин година се наблюдава ръст от близо 3 пъти в количеството на намалените имоти. Към тях трябва да се прибавят и голяма част от новите оферти, които биват публикувани на реалните към момента по-ниски цени.

Средното намаление на офертните цени от началото на 2009 г. до момента средно за страната е 20%, а отделните намаления са между 5 и 60%, пише в анализ на агенцията на базата на данни от сайта. При цените на сключените сделки от агенцията отчитат спад от 36% за 2009 спрямо 2008 г., което означава, че все още има разминаване в офертните нива и тези на сключените сделки с около 15% средно за страната. 

Допълнителните намаления в офертните цени след юни 2009 г. до момента са в рамките на между 4 и 7%.

Намалението на офертните цени на апартаментите в София от началото на миналата година до момента е 17%, а на цените на база сключени сделки е 23% за 2009 спрямо 2008 г., т.е. разминаването в реалните цени на сделките и офертните е в рамките на около 5% средно. Цените на продадените през януари апартаменти в столицата се запазват на нива от последното тримесечие на 2009 г., а именно 980 евро на кв.м, според данните на агенцията.

Във Варна е отчетено намаление на офертните нива на апартаментите от 14%, а средният спад на цените на продадените апартаменти е 22,5%. Средните цени на имотите във Варна остават по-високи от тези в София на база сключени сделки.

Спадът в средните офертни цени на апартаментите в Пловдив и Бургас е по 15%. Пазарът в тези градове е вял и все още хората считат, че цените не са паднали достатъчно, което обяснява по-малкия брой сделки в тези градове.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 08.09.22 г.
fallback