fallback

Проверяват сигнали за незаконно ограничен достъп до плажа „Русалка”

Достъпът до морето е ограничен, тъй като имотите край него са придобити от „Русалка тур” ООД при сделка от 2009 г.

15:01 | 13.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

По сигнали на местни жители Изпълнителната агенция по горите ще разпореди проверка дали се ограничава достъпът до плажа в черноморското ваканционно селище Русалка. Това стана ясно от думите на заместник-изпълнителния директор на агенцията Пенчо Дерменджиев, цитиран от БТА.

Според подаваните сигнали хората трябва да си плащат, за да стигнат до морето, при условие че плажът е държавна собственост.

Достъпът до морето е ограничен, тъй като имотите край него са придобити от „Русалка тур” ООД при сделка от 2009 г. Предназначението на земите не е променено, обясниха от местното ловно стопанство.

Регионалната дирекция по горите във Варна и централното ловно стопанство в Балчик вероятно са направили каквото зависи от тях, но и ние ще проверим случая и ще вземем мерки съгласно закона за горите, каза Дерменджиев.

По думите му площта на горския фонд се е увеличила - заменени са горски площи във вътрешността на държавата с „апетитни имоти на първа линия край морето”.

Замяната е извършена при цена на терена съгласно нормативната база, която е била в сила при сключването на сделката, така че тя е законосъобразна, а агенцията няма отношение към определянето на цените, каза Дерменджиев.

Сега обаче предстои да се промени наредбата, според която се определят цените, и те да бъдат по-високи и адекватни на пазарната стойност на имотите, обясни той.

Пазарните цени са много относителни, но те със сигурност са по-високи, отколкото цените, на които са извършени замените на гори с площи близо до морето, коментира Калинка Тодорова, директор на ловното стопанство в Балчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 04.09.22 г.
fallback