fallback

Как да се възползваме от ограниченото пространство в малък апартамент?

Няколко съвета как да използваме максимално пространството, ако живеем в маломерен апартамент

16:38 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

В наши дни всички се опитваме да спестим колкото е възможно повече ресурси от всевъзможни неща. Пестенето на пространство, особено в голям и скъп град, е все по-честа практика.

В тази връзка на все повече хора се налага да живеят в маломерни апартаменти с нисък таван, ограничено пространство за багаж и недостатъчна светлина, които при неправилно планиране, може да направят живота ни много некомфортен.

Това обаче не означава, че обитателите не могат да „създадат“ допълнително пространство, нито че това трябва да е за сметка на техния стил на живот, пише Guardian.

Според Кейт Лийч, експерт в областта на интериорния дизайн, оптимизацията на пространството трябва да започне с разпределяне на зони, при което да определим докъде се простира нашето пространство за мебели, докъде – зоната за съхранение на дрехи и т. н.

„След като веднъж сте определили предназначението на всеки ъгъл от стаята, тогава можете да го използвате до неговия пълен капацитет“, казва тя.

С други думи обмислете как можете да оползотворите мястото в контекста на вещите, които искате да съберете в него.

Начертайте предварително план на помещението и вместете в него всичко, което искате да съберете в стаята.

Разбира се това е свързано и с поддръжка на помещението впоследствие. Според Лийч редът в този случай е много важен, като всеки сезон апартаментът трябва да се освобождава от ненужните вещи. Нейният съвет е прост: „Бъдете безмилостни. Изхвърлете всичко, което не можете да използвате или го раздайте за благотворителност. Останалото складирайте.“

„Складовото“ пространство под леглото може да не звучи много вълнуващо като добавка към вашия интериор, но то е много лесен начин да поместите вещите, които в момента не използвате.

Тя препоръчва при закупуване на мебели да се избират дивани със солидни чекмеджета, в които да се складират вакуумирани пакети с дрехи, които не се използват през конкретния сезон.

Рафтовете на стената също са полезен начин да складирате, но и да изложите вашите любими вещи.

Дизайнерът Киа Сунда пък препоръчва да се използва цялата височина на стаята за складово пространство. При много мебели, които стигат до две трети до тавана, се губи пространство, в което може да се поместят още вещи.

Друг съвет, който може да помогне на собствениците, е подходящият избор на цвят и десен на тапети или латекс.

Ако стаята е тясна, използвайте хоризонтални линии, за да я направите да изглежда по-просторна, съветва изданието. Ако е с нисък таван, тогава използвайте вертикални райета и тя ще изглежда по-висока.

Според Сунда ако в апартамента няма достатъчно естествена светлина, използването на светли тонове няма да го направи по-светъл. Затова тя препоръчва да се използват неговите естествени сенки, които да се акцентират с подходящ десен и фигури. Така могат да се създадат интересни интериорни форми, които да правят впечатление на гостите и да не им позволяват да обръщат внимание на недостатъчната осветеност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 24.08.22 г.
fallback