fallback

Пазарът на жилища в Москва се раздвижва, без особено поскъпване през 2010

Жилищата в Москва ще отчетат реален ръст от около 5% през 2010 г., смятат специалисти

10:37 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Жилищният пазар в Москва се възстановява, като активността отчита рсът през януари, почти достигайки нивата отпреди кризата.

Броят на сделките през първия месец на годината се е повишил с 46% до близо 4 хил., сочат официални данни. Специалисти отбелязват, че апартаментите, които са били свалени от пазара, биват обявени за продажба отново.

По думите на Александър Пипин, анализатор в портала за имоти gdeetotdom.ru, ръстът в броя на сделките е продължение на тренд, започнал в края на 2009 г., като досега обаче повишението в цените е било незначително.

„Всъщност жилищният пазар започна да се възстановява още през лятото на 2009 г., но това е по отношение на броя на сделките“, казва той. „Цените изостават, особено изчислени в рубли, и когато се говори, че цените са се повишили с 15%, смятат, че се има предвид повишение в долари, което превърнато в рубли би означавало ръст от едва 3-4%.“

Пипин не очаква особени ценови движения и през 2010 г. Тази година пазарът вероятно ще отчете малък ръст, който ще бъде равен на инфлацията плюс около 5%, или общо 13%.

Има също така признаци за възстановяване на ипотечния пазар. Данните сочат, че въпреки 10-те почивни дни през януари около 13% от покупките са били направени с помощта на ипотека, пише PropertyWire.

Според Пипин това се дължи на повишено доверие на пазара.

„Въпреки че има комбинация от различни фактори (ръстът) не се дължи на това, че хората са станали наистина по-богати, а на тяхното доверие към пазара. Това се съчетава с по-ниски лихви, които сега се понижиха почти до нивата преди кризата от 10-13%, особено при програмите, които включват държавна помощ. Също така се понижиха и жилищните цени“, обяснява той.

Анализаторите посочват също, че имотите вече се купуват за по-кратък период в сравнение с преди няколко месеца. Докато през 2009 г. един имот стоеше средно по три месеца на пазара, преди да бъде продаден, в началото на 2010 г. този период е скъсен до 45 дена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:31 | 07.09.22 г.
fallback