fallback

Принудителните отнемания на имоти в САЩ намаляват през януари

Най-много са принудителните отнемания в Невада, Аризона, Калифорния и Флорида

11:10 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Принудителните отнемания на жилища в САЩ намаляват през януари, но това не е повод за оптимизъм на този етап, пише Ройтерс. Подобрението може да се окаже само временно, в случай че усилията за подобряване на състоянието на пазара на недвижимо имущество се окажат недостатъчни.

Принудителните отнемания засега остават една от най-големите заплахи за пазара на имоти в САЩ, който остава зависим от помощите на правителството. В случай че принудителните възбрани върху имоти намалеят, това ще е един от най-сигурните знаци за възстановяването на пазара.

През януари принудителните отнемания на имоти във връзка с просрочени ипотечни заеми намаляват до около 316 хил., което е с 10% по-малко в сравнение с декември. Данните на сайта за недвижими имоти RealtyTrac показват още, че в сравнение с януари 2009 г. те са нараснали с 15 на сто.

През януари един на всеки 409 имота в САЩ е получил известие за принудително отнемане. Възможно е обаче бройката отново да започне да се увеличава през следващите няколко месеца, в случай че мерките на правителството за модифициране на просрочените ипотечни заеми не са ефективни.

Високата безработица в САЩ и намаляването на заплатите и отработени часове на американците може да затруднят повече домакинства през тази година в изплащането на месечните им ипотечни вноски.

През януари най-много са принудителните отнемания в Невада заради тези в Лас Вегас. Техният брой през януари е четири пъти по-голям от средното ниво за страната. Голям и е броят на отнеманията в Калифорния, който е най-гъсто населеният щат в САЩ. Той се нарежда на трето място след Аризона, а на четвърто място е Флорида.

В средата на януари RealtyTrac прогнозира, че кредиторите в САЩ може да отнемат принудително рекордния брой от 3 млн. жилища от собствениците им през тази година, които заради високата безработица и по-ниските цени на имотите няма да са в състояние да покриват вноските по своята ипотека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 07.09.22 г.
fallback