fallback

Пазарът на имоти в Европа на прага пред бавно възстановяване

На пазара ще се появят множество изгодни възможности за инвеститорите, които имат ясна стратегия и капитал

10:14 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на имоти в Европа е изправен пред период на бавно възстановяване през 2010 г., благодарение на положителните очаквания за ръст на БВП в повечето икономики, сочат прогнозни данни на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W).

„Инерцията може да се забави през втората половина на годината..., но поне засега двойна рецесия изглежда по-малко вероятна в сравнение просто със забавяне на ръста“, коментира Дайвид Хъчингс, директор Проучвания за Европа, Близкия изток и Африка в C&W.

Според него на пазара ще се появят множество изгодни възможности за инвеститорите, които имат ясна стратегия и разполагат с капитал. Това ще е възможно благодарение на комбинация от относително привлекателни ценови нива, подобряващо се инвестиционно доверие, ниски лихви и търсене на пазарен дял от страна на бизнесите.

„Това подсказва за потенциал за ръст в активността на инвестиционните и наемните пазари на имоти през годината“, добавя той.

Въпреки че възстановяването ще бъде бавно и неравномерно, Хъчингс твърди, че това ще бъде устойчив процес.

„Много от проблемите, които владеят пазара в момента – било растяща инфлация и лихви, спиране на финансовите стимули или задаващи се балони на цените на активите – в най-добрия случай ще бъдат отложени за по-късна дата.“

Според Хъчингс 2010 г. няма да бъде година на висока инфлация. „В момента все още по-убедителни са аргументите за ниска, дори негативна инфлация“, смята той.

„По отношение на предлагането скорошният спад отвори значителна празнина за продукцията в повечето икономики.“

В този контекст той признава, че все още съществува риск от краткосрочен ръст в цените, породен от засилено потребление.

„Наред с това степента на спада беше толкова висока, че много компании все още могат да повишат продукцията си от сегашните нива, просто чрез въвеждане отново в експлоатация на незаети ресурси на ниски цени“, добавя Хъчингс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
fallback