fallback

Цените на бизнес имотите в САЩ опряха ново дъно в края на годината

Цените на американските имоти, които са предмет на сделки от институционални инвеститори, се понижиха с 4,9% през четвъртото тримесечие

14:05 | 09.02.10 г.

Цените на бизнес имотите в САЩ се понижиха с 4,9% през четвъртото тримесечие на миналата година, достигайки ново дъно на текущия спад, сочи водещ индекс в сектора.

Спадът до 139,25 пункта изтри 4-процентния ръст през третото тримесечие и върна индекса, изготвян от MIT Center for Real Estate (MIT/CRE), под 140,06 пункта, което беше предишното дъно на цикъла, достигнато през второто тримесечие, съобщи Ройтерс.

За годината индексът, който включва цени на бизнес имоти, продадени от големи институционални инвеститори, се понижава с 22,5%. Към края на 2009 г. индексът е с 39,5% под пиковото си ниво от 230,26 пункта, достигнато през второто тримесечие на 2007 г.

„Малко е разочароващо, че не успяхме да отбележим две последователни тримесечия на ръст, но като цяло считам, че индексът сочи, че пазарът на практика опира дъното от края на първата половина на годината, което е много по-добре от това да продължи силния спад от предходната година“, коментира Дейвид Гелтнер, директор проучвания в центъра.

Центърът съставя и индекси, които измерват търсенето и предлагането на пазара на институционални имоти.

Индексът за търсенето следи измененията при цените, които потенциалните купувачи са склонни да платят. Този индекс се понижаваше осем тримесечия от средата на 2007 г. до средата на 2009 г., като загуби 48% спрямо пика си от 253,87 пункта. През третото тримесечие отскочи нагоре с 12%, но през четвъртото отново мина на негативна територия, като падна с 4,5% и се намира с 44% под пиковата си стойност.

Индексът за предлагането, който следи цените, които собствениците на имоти са склонни да приемат, също бележи спад през четвъртото тримесечие. Намалението е от 5,3% и така индексът е с 35,5% под пика си от първото тримесечие на 2008 г.

„Между двете страни на пазара остава разминаване в очакванията за цените, което поддържа обема нисък в сравнение с историческите стандарти“, отбелязват от центъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
fallback