fallback

Ниските температури замразиха активността на жилищния пазар на Острова

Извънредно ниските температури и обилните снеговалежи в страната са оказали натиск върху търсенето и предлагането през януари

10:11 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последните данни на търговията на дребно и за жилищния пазар във Великобритания показаха, че активността в двата сектора намалява през януари. Извънредно ниските температури и обилните снеговалежи в страната са оказали силен натиск върху търсенето и предлагането, предаде BBC.

Цените на жилищата в Англия и Уелс се повишават за шести пореден месец през януари, но с по-бавно темпо спрямо предишните месеци. Експертите на Кралския институт на лицензираните оценители във Великобритания (RICS) обаче очакват възстановяването на пазара да се възобнови през пролетта.

Броят на анкетираните членове на института, според които имотите на Острова са поскъпнали през януари, е с 32% по-голям от броя на тези, които отчитат спад. Това е малко повече в сравнение с положителния баланс от 30%, отчетен през декември, но под ноемврийската стойност от 35%.

Оценителите, които отчитат поскъпване на имотите в страната, станаха по-многобройната група за първи път за последните две години през август 2009 г. Тогава разликата възлезе на 10% и продължи да се увеличава, като имотите в Лондон и в югоизточната част от страната бяха лидери по поскъпване.

Броят на предложените за продан жилища, както и този на запитванията за покупка на имот, намалява през януари. Според RICS това се дължи на затруднената обстановка в страната, причинена от големите студове през януари. Това е попречило на много купувачи и продавачи да се включат на пазара.

Въпреки анемичния ръст на британската икономика през четвъртото тримесечие на 2009 г. по-голямата част от анкетираните оценители на имоти продължават да бъдат оптимистично настроени за пазара и вярват, че жилищата ще поскъпват и през следващите три месеца, макар и с по-слаби темпове.

Отделно проучване на браншовата организация на веригите за търговия на дребно във Великобритания (BRC) показа, че продажбите в магазините, които са били отворени поне 12 месеца, намаляват с 0,7% на годишна база през януари. Те нараснаха с 4,28% през декември и с 1,8% през ноември.

Потребителските разходи за важни за възстановяването на британската икономика. Най-силно през януари се свиват покупките на обзавеждане и стоки за дома. Застудяването през януари и повишението на ДДС от 15% на 17,5% са накарали домакинствата да ограничат своите разходи. 

Към 10:10 ч. българско време британската лира поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар, като двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,5619 долара за една лира. В рамките на последните 12 месеца лирата е поскъпнала с 5,2 на сто спрямо щатската валута, а курсът спрямо еврото остава без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
fallback