fallback

Търговска верига иска имот на БАН на бул. "Шипченски проход" в София

Имотите на Българската академия на науките на 4-ти и 8-ми километър са за над 3 млрд. евро

17:30 | 08.02.10 г.

Има запитване за закупуване на терен на Българската академия на науките (БАН) на бул. „Шипченски проход“ в София, съобщи председателят на Общото събрание на БАН проф. Стефан Воденичаров, цитиран от БТА.

По думите му преди три седмици е получено писмо от търговска верига относно терен на БАН на бул. „Шипченски проход“ 67 - дали ще се продава и какъв е статутът му. Писмото е до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, до министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, председателя на БАН и до областния управител на София.

Воденичаров отбеляза, че теренът се води по документи на Института по металознание, като там има постройка на шест етажа и три големи производствени халета и в момента не се предвижда освобождаване на сградата.

Воденичаров е съобщил за интереса към терена по време на среща с представители на БСП и Коалиция за България.

В отговор на въпрос дали интересът към имоти на БАН е следствие от огласената реформа на институцията или обратното, той коментира, че „когато започне да се приказва, че БАН вече е пред ликвидация, започват да се появяват най-различни интереси“.

Имотите на Българската академия на науките (БАН) на 4-ти и 8-ми километър в София са на стойност над 3 млрд. евро, е съобщил още Воденичаров.

Принципал на имотите на БАН е Общото събрание на академията.

От края на февруари БАН няма пари за отопление, ток и вода и се търсят средства за поддръжка на институтите, е казал още Воденичаров. По думите му причината е, че при второто четене на закона за държавния бюджет за тази година 10 млн. лева от парите, дадени на БАН, са били прехвърлени в ДФ „Земеделие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
fallback