fallback

Брокери очакват ръст на жилищните цени в страната и София през 2010

Появиха се прогнози за над 10% ръст спрямо 2009

11:39 | 08.02.10 г.

При липсата на очаквани резки промени в икономическата ситуация в началото на 2010 г. средните цени в страната ще достигнат дъното и в следващите месеци ще се стабилизират и впоследствие ще започнат да се възстановяват. През 2010 г. повишението на средните цени на съществуващи жилища в България ще надхвърли 10% спрямо 2009 г. и ще се стреми към 15%, прогнозира Тихомир Цаков, управител на агенцията за имоти Аристо ЕООД.

Прогнозата му се различава значително от изказаните досега очаквания за спад до около 10% през първата половина на годината и последваща стабилизация на цените от други представители на сектора.

Като благоприятни фактори за пазара от Аристо посочват повишената от Moody’s перспектива по рейтинга на България, както и данните на НСИ, според които през третото тримесечие на 2009 г. за първи път се повишават средните цени на съществуващи жилища в 4 областни градове, а през четвъртото тримесечие средните цени се повишават в 12 областни градове. От агенцията посочват още, че лихвите по новоотпуснатите жилищни кредити се стабилизират въпреки спада на обема на кредитите, както и че намалява предлагането на качествени жилищни имоти намаля.

Местните инвеститори, макар и с ограничени възможности, изчакват потвърждение за достигане на дъното на цените, но започнаха да се появяват на пазара, посочват от агенцията

Освен като средни цени пазарът ще достигне дъното в началото на 2010 г. и като брой сделки, прогнозира още Цаков. Броят на сделките с недвижима собственост в страната ще се повиши над нивата от 2009 г. с поне 20% и вероятно ще надвиши 240 хил., пише в анализ на агенцията.

През 2010 г. затрудненото финансиране няма да позволи стартиране и ще забави изпълнението на мащабни проекти за нови жилища, а повишените изисквания на банките при отпускане на ипотечни кредити и за значително самоучастие практически ще сведе до нула сделките преди акт 15, прогнозират от компанията.

Според брокерите стабилизирането на продажните цени и на себестойността на строителния продукт ще има здравословен ефект върху инвестиционната активност.

Високата себестойност на строителния продукт и намаляването на продажните цени в градовете с население под 100 хил. жители през 2009 г. ще обезсмисли предприемаческата дейност в тези населени места през 2010 г., пише в анализа.

Ще се повтори ситуацията от началото и края на 90-те години на миналия век и от първите години на този век с недостиг на пазара на новопостроени жилища. Разликите в цените на различните по качество недвижими имоти ще нарастват.

За жилищния пазар в столицата прогнозата е, че още в първото тримесечие на 2010 г. средните цени на съществуващи жилища ще преодолеят дъното и ще се стабилизират.

През 2010 г. цените на съществуващи жилища в столицата ще се повишават, като прогнозата е средните цени за 2010 да са по-високи с поне 10% спрямо 2009 г. Прогнозата се основава на намаления брой въведени в експлоатация новопостроени жилища, недостига общо на качествени жилища на пазара и натрупаната ликвидност на банките, която предполага активност.

Подобно на останалите европейски столици разликата в цените между различните по своето качество имоти ще нараства рязко в полза на висококачествените жилища, пише още в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
fallback