fallback

Оман задвижва проекта „Супер Боровец“, инвестицията ще е 1,1 млрд. долара

Строителството на курорта започна през 2007 г., сега се съобщава, че очакванията са той да е готов през 2012

10:02 | 08.02.10 г.

Инвестиционният фонд на Оман State General Reserve Fund (SGRF) и подразделение на британската Equest Investment Balkans Plc изграждат ски курорт за 800 млн. евро (1,1 млрд. долара) в България, е заявил в неделя държавен служител на Оман, цитиран от Ройтерс.

„State General Reserve Fund притежава 40% от проекта, а другият основен инвеститор е Equest“, казва държавният служител, който е запознат с проекта и е пожелал анонимност.

„Курортът, само на един час от летището в София, се очаква да бъде завършен през 2012“, е допълнил той.

SGRF е инвестиционна компания на Оманското правителство и се управлява от финансовия министър. Компанията придоби контролиращ дял от Equest в началото на 2009 г., допълва агенцията. По информация от сайта на Equest  към ноември оманският фонд притежава 33,3% от Equest Investments Balkans. Друг голям акционер е Kairos Investment Management с дял от 20,5%.

През ноември миналата година Equest Investments Balkans Limited (EIB) обяви промени в корпоративната си структура и управление, част от стратегията на фонда да се освободи от активите си, за които смята, че не са пряко свързани с дейността, и да се фокусира върху своите два основни актива – Техномаркет и проекта „Супер Боровец“.

„Супер Боровец“ предвижда разширяването на съществуващия курорт чрез построяването на нови хотели, нови ски писти, лифтови системи и свързана инфраструктура, поддържаща техника, както и на различни спортни и развлекателни съоръжения.

Първа копка на проекта бе направена през октомври 2007 г. в местността Пашeница в близост до Самоков. Equest влезе в проекта „Супер Боровец“ по-рано същата година с покупката на 33,5% от Рила Самоков 2004 - дружеството, което управлява проекта.

Проектът е бил разделен на шест подпроекта, които могат да се развиват самостоятелно, което намалява рисковете при подобна мащабна инвестиция, става ясно от информация от сайта на Equest. Изготвен е актуализиран бизнес план и към октомври миналата година не са стартирани основни строителни дейности, сочи още информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 11.09.22 г.
fallback