fallback

Продажбите на държавна земя в Китай покриват 40% от пакета стимули

234 млрд. долара от продажби на земя е прибрало правителството миналата година

10:29 | 05.02.10 г.

Китайското правителство е получило 1,6 трлн. юана (234 млрд. долара) от продажби на земя през миналата година, което е равно на 40% от разходите на държавата за двугодишния пакет от стимули, съобщи Bloomberg.

Данните, публикувани тази седмица от китайското министерство на земята и ресурсите, разкриват, че продажбите на държавна земя са нараснали до рекордна стойност, помагайки за финансирането на плана на стойност 4 трлн. юана.

Рискът тази година може да дойде оттам, че продажбите и цените на земя намаляват заради усилията на правителството да охлади пазара, засягайки един от основните източници на приходи за 31-те провинции на страната. Бившият главен икономист за Азия на Morgan Stanley Анди Сиун и създателят на Kynikos Associates Джеймс Чанос вече предупредиха, че в страната има балон на пазара на имоти, който може да се пукне. Според някои инвеститори като Марк Мобиус пък страната ще успее да избегне срив на пазара на имоти.

“Местните правителства бяха най-облагодетелстваните от китайския бум на пазара на имоти през 2009”, казва Син Дзъцян, икономист в China International Capital Corp. в Пекин. “Те може да открият, че финансирането им е ограничено тази година.”

Китай е продал или разпределил 319 хил. хектара (3190 кв. км) земя през 2009 г., което с 44% повече в сравнение с година по-рано и еквивалент на три пъти площта на Хонконг. Приходите от продажби са нараснали с 63%, според данните от министерството. Земята, продадена за „употреба за недвижими имоти“, формира 84% от продажбите по стойност, докато земята за инфраструктура и индустриални цели формира останалата част.

Ниските лихви, рекордно кредитиране и бързо растящите жилищни цени поощриха предприемачите да купуват земя и да строят имоти. Правителството се опитва да охлади пазара, за да предотврати балонизиране и жилищата да останат финансово достъпни. Още в края на миналата година бяха затегнати регулациите за продажба на земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 20.08.22 г.
fallback