fallback

Прогнозират двуцифрен ръст на офис наемите в Лондон през 2010

Експерти очакват остър недостиг на предлагането на офис площи в британската столица през 2011 г.

09:44 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Наемите на офис площи в централен Лондон ще отчетат двуцифрен ръст през 2010 г., сочи доклад на консултантската компания Knight Frank.

Според него тази година на пазара в Лондон ще се върне ръстът, базиран на корпоративна експанзия, тъй като ориентираната към международните пазари икономика на британската столица ще бъде положително повлияна от нарастването в глобалната търговия и финансовите пазари. Наред с това липсата на спекулативни проекти ще доведе до рязък спад в наличността през следващите две години.

Също така от компанията предвиждат значително повишение на стойностите на имотите тази година благодарение на очаквания наемен ръст, който ще бъде калкулиран в пазарните цени и все повече институционални фондове за имоти ще инвестират през 2010 г.

От Knight Frank очакват възстановяването на ръста на цените да бъде устойчиво, тъй като тази активност е в съответствие с минали пазарни цикли, като наред с това пазарът ще бъде подкрепен и от силния интерес от страна на държавни фондове.

„Въпреки че ситуацията на британската икономика е неустойчива и ще продължи да бъде такава, според мен развитията в глобалната икономика и финансови пазари са по-важни за офис пазара в Лондон“, коментира Джеймс Робъртс, директор Проучвания за централен Лондон в компанията.

„Това се дължи на международния профил на компаниите, които оперират тук. Много от най-големите наематели в столицата генерират по-голямата част от своите приходи в чужбина и смятам, че възстановяването на световната икономика ще доведе до повишено търсене на офиси през 2010 г.“

„Поради липсата на нови проекти в Лондон през изминалите две години предлагането ще бъде подложено на голям натиск през следващите две години“, смята Уил Биърдмор-Грей, директор Наеми за лондонското Сити в компанията.

„Всъщност очакваме недостиг в предлагането през 2011 г., тъй като недостатъчният обем от проекти в развитие ще съвпадне със структурно търсене и наематели, които се разширяват в отговор на по-силната глобална икономка.“

От компанията коментират, че не споделят теорията за мини-балон, именно поради очаквания наемен ръст и поради положителните признаци на наемния пазар като цяло, което привлича повече инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 05.09.22 г.
fallback