fallback

Руснаците купуват наполовина по-малко имоти във Финландия

Икономическото забавяне и отслабването на рублата спрямо еврото свиха търсенето

12:15 | 03.02.10 г.

Руски граждани купуват значително по-малко недвижими имоти във Финландия в сравнение с предишни години. Броя на покупките на руснаци миналата година е намалял почти наполовина в сравнение с 2008 г., пише местното издание Helsingin Sanomat.

През рекордната 2008 г. са били финализирани 780 сделки с руски купувачи. Юнани Ваананен, експерт от държавната агенция по кадастър и картография, изчислява, че за миналата година цифрата е около 400.

“През 2008 г. руснаците купуваха имоти със скорост от около 70 на месец. Този темп се запази през януари и февруари миналата година, но след това падна“, допълва Ваананен.

Бумът на продажби на ваканционни имоти във Финландия на руснаци предизвика известни дискусии, като някои настояха продажбите на имоти на граждани на страни извън Европейския съюз да бъдат ограничени.

Икономическото забавяне донесе спад на търсенето. Друг фактор е отслабването на рублата спрямо еврото, което повиши цените за руснаците с около една четвърт.

Средната продажна цена миналата година се е понижила до 118 хил. евро. Най-търсените имоти са летни вили или къщи на брега на езеро. Търсени са били също и градски апартаменти.

Снежана Ладенсиву от Domfinland, която консултира руски граждани, търсещи имоти във Финландия, казва, че преди година руснаците са купували също малки апартаменти във Финландия на цена под 50 хил. евро. Изплашени от икономическия спад, много от руснаците са считали имотите в страната за безопасно убежище.

Общия брой на вилите и други имоти, собственост на руснаци, в страната е малък, но на местно ниво влиянието на руснаците е значително.

Така например в Керимаки в източна Финландия се е оформило истинско селище от вили, собственост на руснаци. В един от ваканционните комплекси, състоящ се от 70 вили, около 40 са собственост на руснаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
fallback