fallback

Най-скъпите луксозни крайморски апартаменти в Европа са все така в Монако

Най-евтините предложения в елитния сегмент са в румънския курорт Мамая

13:55 | 02.02.10 г.

Най-скъпите луксозни апартаменти в престижен европейски курорт или крайбрежен район са все така в Монако, а най-евтините – в комплекс в румънски курорт, както и миналата година, сочи проучване на руската компания Mar Consult, цитирано от Прайм-Тасс.

На първо място в класацията, която разглежда само многоетажни жилищни комплекси в луксозния сегмент в крайморски зони, е жилищният комплекс Seaside Plaza в един от най-престижните райони на Монако - Фонтвил. Цената на апартаментите там е 84 500 евро/кв. м.

На второ място е Кан, където цените в 9-етажен комплекс в Кроазет вървят по 38 300 евро/кв. м, а на трето е комплекс в Пуерто Банус в Испания, където цената е близо 13 хил. евро.

Като най-евтини в класацията са посочени имоти в комплекс в румънския курорт Мамая с цена от 1200 евро/кв.

Според данните през 2009 цените на елитните имоти са паднали в повечето пазари, включени в проучването. Най-голям спад е отчетен в Черна Гора, където цените са се понижили с 9%.

Валерия Мозганова, главен редактор на руското списание "Дайджест российской и зарубежной недвижимости", подлага на известна критика класацията. Пред Business FM тя казва: „Във всяка класация могат да фигурират само открито обявените цени, т.е. от ценоразписа, които далеч не винаги отразяват реалната стойност на сделката“.

Според нея далеч по-интересно би било колко реално са готови да платят хората за имотите. Не е изключено по степен на потребителския интерес класацията да изглежда по напълно различен начин, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 29.08.22 г.
fallback