fallback

Предпазлив оптимизъм на наемните пазари на имоти в Европа

Въпреки продължаващия риск на пазара на имоти редица региони се очаква да отчетат ръст в наемните нива през 2010 г.

13:34 | 01.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските икономики продължават да показват окуражаващи признаци за икономическо възстановяване, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Въпреки това от компанията казват, че все още съществува видимо разминаване във времето между хода на икономиката и ефекта от кризата върху офис пазара.

Наред с това има и значителни разлики между отделните пазари по отношение на тяхната позиция в наемния цикъл, като някои пазари може да отчетат ръст в наемите на първокласните площи през 2010 г., а други ще регистрират още спадове.

По данни на компанията наемите от първокласни площи в Европа сега са средно с 13,6% по-ниски в сравнение с преди година и с 16,8% по-ниски в сравнение с техния връх през второто тримесечие на 2008 г.

През последното тримесечие на 2009 г. наемите от първокласни офис площи се понижиха на девет от 24 пазара, включени в индекс на компанията. Спадовете варират от 4,3% във Варшава до 1,7% в Мюнхен. Сред тези пазари са и други големи германски градове като Франкфурт (-2,9%), Берлин (-2,4%) и Дюселдорф (-2,2%), които досега изостават от европейския цикъл.

По данни на компанията Лондон, в който първокласните наеми отчетоха спад от 35%, е първият пазар, който достигна края на фазата на спад. Все повече данни показват, че през първото тримесечие на 2010 г. той ще отчете наемен ръст.

„Въпреки че икономическите перспективи се подобряват, фундаментът на пазара на труда е все още слаб и зависим от държавните стимули”, казва Крис Стейвли, директор Капиталови пазари за Европа, Близкия Изток и Африка в JLL.

„Бизнес доверието в Европа продължава да се подобрява от рекордно ниските нива в началото на 2009 г., но въпреки това компаниите все още обръщат голямо внимание на разходите. Въпреки това някои компании се възползват от възможностите от ситуацията на ниски наеми, за да си осигурят първокласни площи или да предоговорят наемите.“

В сравнение с 2008 г. търсенето на офис площи миналата година бе с 26% по-ниско и към момента е с 23% по-ниско в сравнение със средната стойност за изминалите пет години. Като цяло 16 от 24-те пазара отчетоха по-високи нива на усвояване през последното тримесечие, като водещи в това отношение бяха Амстердам, Брюксел и Мадрид.

„Въпреки рисковете в икономиката и на пазара на имоти, очаква се някои пазари да преминат във фаза на ръст значително по-рано от пазарните очаквания, направени само преди шест месеца”, смята Стейвли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
fallback